Spiga

Türk Müziğinin Üstünlüğü

Bildiğiniz üzre 600 yılı aşkın bir geçmişi olan Türk müziği bir takım ard niyetli kişilerce sürekli olumsuz lanse edilmiştir. Hatta efsane şef İsmet İnönü döneminde güya terakkiye (ilerlemeye) mani olan yegane unsur olarak vasıflandırılıp milli eğitim mekteplerinde türk müziği tedrisi yasaklanmıştı.

Hâlbuki bunlar tamamen kasıtlı ve şuursuzca yalanlardır. Klasik Türk müziği manevi doygunluğun hazzını yaşamış insanların müziğidir, gerçek aşk ve muhabbete ermeye en fazla meyilli ruhlar taşıyan Arap, Fars, Türk ve Kürt milletlerinin bir sentezidir. Türk müziği her bakımdan eşsizdir, ona laf atan haddini bilmezler evvela kendi nasipsizliklerini farkedip ya geride bıraktıkları manasız ve kişiliksiz günlerini gözden geçirmeli ya da susmalıdırlar.

Bu insanlar milletimizin aslî değerlerinden uzak, batı modernizmi önünde küçüldükçe küçülmüş, aşağılık kompleksi grafikleri pik yapmış insanlardır. Daima Türk müziğinin tek sesli (monofonik) batı müziğinin ise çok sesli (polifonik) olduğunu söylerler. Ancak bunun bir eziklik değil üstünlük alâmeti olduğunu idraktan uzaktırlar.

Hakikaten Türk müziği tek enstrümanla dahi terennüme müsaittir, bu da onu eşsiz yapan özelliklerden biridir. İnsanın ruhunu okşar, tahayyüle açıktır ve sükûnet içinde dinlendiğinde asla bıkkınlık hissi uyandırmaz.

Örnek olarak İnci Çayırlı'dan sözleri Ümit Yaşar'a, bestesi Münir Nurettin Selçuk'a ait olan bir eseri dinleyelim. (:

0 yorum: